Sviatkom Krstu Krista Pána sa dnes skončí vianočné obdobie

13.01.2013 Bratislava

Bratislava 13. januára (TASR) - Veriaci si v dnešný sviatok Krstu Krista Pána pripomínajú krst Ježiša v rieke Jordán, ktorý bol medzníkom v jeho pozemskom živote. Začalo sa ním verejné účinkovanie Ježiša Krista.

Túto udalosť zaznamenali všetci traja synoptickí evanjelisti - Matúš, Marek a Lukáš. Zmieňuje sa o ňom aj Ján. Evanjelisti zaznamenávajú i skutočnosť, že Ján Krstiteľ sa zdráhal pokrstiť Ježiša, uvedomoval si, že pripravuje cestu mocnejšiemu, ako je on. Keď ho však o to požiadal, mal veľký cit a zmysel pre plnenie Božej vôle.

Veriaci kresťania sa v dnešný sviatok zamýšľajú nad významom daru krstu, ktorý je základnou milosťou, ktorou sú pozvaní spolupracovať na jeho rozvinutí. Krst nestačí len dostať, treba ho aj prijať a vynaložiť ľudské úsilie a čo najvernejšie sa pripodobniť Ježišovi Kristovi.

Pôvodne si cirkev pripomínala udalosť Krstu Pána Ježiša spolu s poklonou troch mudrcov z Východu, ktorí prišli do Betlehema a prvým Ježišovým zázrakom v Káne na sviatok Zjavenia Pána 6. januára.

Od roku 1969 sa však tento sviatok slávi osobitne, a to v nedeľu po Zjavení Pána. Ak ale táto nedeľa pripadne na 7. alebo 8. januára, sviatok sa neslávi - z liturgického hľadiska sa dáva prednosť sláveniu druhej vianočnej nedele.

Po tomto sviatku sa končí vianočné obdobie. Obvykle sa odkladá betlehem, ale ak je umiestnený v zadnej časti kostola alebo v osobitnej kaplnke, môže sa ponechať do 2. februára, stromčeky ako ozdoba tiež môžu zostať do 2. februára. Prestávajú sa spievať vianočné piesne. Začína sa Cezročné obdobie.

Tradičné obdobie plesov, bálov a zábav - fašiangy bude však tento rok dosť krátke, už o mesiac, 13. februára je Popolcová streda a začne sa obdobie 6-týždňového pôstu pred Veľkou nocou. Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok pripadajú na 31. marca a 1. apríla 2013.
 

Vyberte región